Vaak gestelde vragen (FAQ)

Vind hier uw antwoord ...

Lessen

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op muziekles?

Qua ontwikkeling van muzikaliteit kan je niet vroeg genoeg beginnen. Kinderen houden van nature van muziek en dit kan je stimuleren met zingen, dansen en ze op andere manieren in aanraking te laten komen met muziek. Voor de baby’s zijn er al muzieklessen bij mama of papa op schoot en vanaf 4 jaar bieden wij amv muziekles waarin uw kind de eerste stappen zet op het gebied van instrumentbeheersing. Vanaf 6 jaar is het ook mogelijk een instrument te kiezen.

Ik weet nog niet welk instrument ik leuk vind

Geef het even door bij het plannen van de proefles, dan zal de docent in de les de mogelijkheden met je bespreken. Zo kan je verschillende instrumenten proberen en kijken we wat het beste bij je past.

Welk instrument kan ik kopen en waar?

Vraag altijd eerst eens bij vrienden en familie, vaak heeft iemand nog een gitaar waar niet op word gespeeld. Verder kan je bij de muziekwinkel al vanaf rond de 40 euro een gitaar of ukelele kopen. Een basgitaar en de elektrische gitaar is vaak iets duurder, ook gezien de aanschaf van een klein versterkertje. Koop je instrument bij voorkeur bij een (online) muziekwinkel, in ieder geval niet in de speelgoedwinkel of supermarkt …

Geven jullie ook groepsles?

Voor de AMV muziekles voor kinderen werken we met groepjes. Instrument onderwijs is doorgaans privéles of in een duo met een vriendje of familielid. Ook organiseren we workshops die wel in groepsverband zijn.

 

Hoe vaak moet ik op les komen?

Als beginner kan je prima vooruit met wekelijks of tweewekelijks een half uur les en daarnaast zelf oefenen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een andere tijd aan te houden. Bijvoorbeeld vanwege de concentratie vinden sommige leerlingen het fijner om tweewekelijks een uur les te nemen.

Moet ik een instrument kopen?

Voor de gratis proefles is het niet nodig om een instrument te kopen, je mag op een van onze instrumenten spelen. In de les legt de docent uit waar je op kan letten bij de aanschaf van een instrument. Daarna is het wel de bedoeling dat je thuis kunt oefenen op je eigen instrument.

 

Werken jullie met een methode / moet ik noten lezen?

Allereerst kijken we per leerling hoe we het beste kunnen helpen. Het hangt af van je doelen, speelstijl en niveau wat voor jou het beste is. Ook mag je als leerling zelf meedenken wat je interesseert. Er zijn heel veel leuke methodes in verschillende stijlen of met muziek van je favoriete artiest. Notenschrift is niet verplicht, wel leert iedereen basis ritmiek.

Oefenen

Hoe help ik mijn kind met oefenen?

Het allerbelangrijkste is dat u het kind enthousiasmeert en aanmoedigt te spelen. Het helpt dus als je veel verteld hoe mooi het klinkt en hoe blij je bent dat hij/zij muziek maakt. Muziek maken moet fijn zijn en daar kan je als ouder een steentje bijdragen.

Realiseer je ook dat een kind meestal nog niet in staat is om een agenda bij te houden en op vaste tijden te gaan oefenen. Vaak helpt het om duidelijke afspraken te maken wanneer er geoefend wordt. Dit kan je  goed koppelen aan een andere dagelijkse bezigheid. Bijvoorbeeld; doordeweeks altijd voor of na het avondeten 5 minuten spelen.

Lukt het een keer niet dan is dat niet erg. Een instrument beheersen is niet voor niets knap, het vergt tijd en inspanning en soms wil het even niet lukken. Positief blijven en probeer het op een ander moment.

Hoe vaak moet ik/mijn kind oefenen?

Wanneer je net begint met je instrument wil je het liefst zoveel mogelijk tijd muziek maken. Je zit vol enthousiasme en dat is prima, maar overdrijven hoeft niet. Beginners kunnen het beste 5 tot 30 minuten per dag oefenen. Veel langer heeft geen zin, zeker niet in het begin. Je hersenen kunnen zoveel nieuwe informatie gewoon niet opnemen. Je kunt deze tijd langzaamaan uitbouwen.

Let er altijd op dat het geen ‘moeten’ wordt. Het is vooral de bedoeling dat je muziek maken leuk blijft vinden. Zodra je van jezelf of iemand anders moet oefenen, zal je de lesstof minder goed opnemen.

Het is beter om de oefentijd te verdelen. Bijvoorbeeld 5 keer 10 minuten spelen in plaats van één keer een uur. Hiervoor kan je best een planning maken zodat je weet dat je er aan toekomt.

Wat als ik / mijn kind geen zin heeft om te oefenen?

Heb je een dag echt geen zin om te oefenen? Voel je zeker niet schuldig en sla een dagje over. Je zou een instrument leren spelen kunnen vergelijken met sporten. Ook sporters nemen regelmatig een rustdag. Om hun spieren uit te laten rusten en de volgende keer weer topprestaties neer te kunnen zetten.

Zo is het ook met muziek maken. Een rustdag zorgt ervoor dat je hersenen alle informatie rustig kunnen verwerken waardoor het de volgende keer weer een stuk beter gaat.